LéTEZIK NéVJEGYKáRTYA-ETIKETT?



A névjegykártya készítésről gyakran esik szó, azonban a használatáról annál kevésbé. Az emberek megszokták, hogy mindenhez létezik valamilyen etikettszabály, amit jó, ha betartanak. De vajon a névjegykártyánál mi a helyzet? Milyen leíratlan szabályokat kell ismernie?

 

Biztosan Ön is egyet ért azzal, hogy a névjegykártya elengedhetetlen kelléke az üzletember táskájának és munkájának. Ilyenkor a cél, hogy minél több ember megismerje, ami szólhat a személyéről, a szolgáltatásairól vagy éppen a cégről. Igen, a névjegykártya valójában egyenlő a kisméretű marketingeszközzel, azonban nem elég csak a tervezéssel és a készítéssel bajlódni, hanem az átadást is gyakorolni kell.

 

Nézzük a legfontosabb szabályokat!

 

Mindig legyen a táskában névjegykártya Amikor elindul otthonról, akkor mindig legyen a zsebében vagy a táskájában pár darab. Ma már sosem lehet tudni, hogy kivel hozza össze az élet, a véletlen találkozások rengeteg lehetőséget rejtenek. Nem érdemes megkockáztatni egy kényelmetlen szituációt, ahol meglátja a tökéletes alkalmat az adatcserére, de eszébe jut, hogy bizony otthon hagyta.

 

Ugyanitt meg kell említeni, hogy üzleti tárgyalásra, találkozóra és megbeszélésre KÖTELEZŐ. Inkább legyen a táskájában több, minthogy ne tudjon adni egyet se. A név fontossága A találkozóknak van egy rossz tulajdonságuk, hogy meg kell szólítani a másikat. Jó trükk, ha a névjegykártyacsere még a beszélgetés elején lezajlik, így bármikor ellenőrizni lehet a másik fél nevét.

 

A kártyán szereplő adatokból az is kiderül, hogy mi a másik fél beosztása, pozíciója, így azonnal lehet tudni, hogy mennyire komoly tárgyalófél. Ugyanez fordított helyzetben is igaz, mivel a másik fél is gyorsabban megismeri Önt, és kevésbé lesz kellemetlen a beszélgetés eleje. Ki adja oda elsőnek? Azt is érdemes megbeszélni, hogy ki nyújtja át elsőnek a névjegykártyát.

 

Az illemszabályok úgy tartják, hogy mindig az alacsonyabb beosztású vagy a fiatalabb adja át a névjegyét a magasabb beosztásúnak vagy az idősebb személynek, aki ezután viszonozza ezt. Amikor hölgy és férfi találkozik, akkor hölgy a kezdeményező fél, az úr csak viszonoz. Mindig el kell olvasni a névjegyet Amikor megkapta a partnere névjegyét, akkor érdemes elolvasni. Illetlenségnek számít, ha azonnal a zsebbe kerül, mivel érdektelenséget fejez ki.

 

Természetesen nem kell feleslegesen dicsérnie senkit, csak akkor, ha tényleg felkelti az érdeklődését. Egy olvasást azonban minden névjegykártya (és tulajdonosa) megérdemel. Adok-kapok Végül, de nem utolsó sorban: ha kap névjegyet, akkor illik adni is. Ennek mindig adok-kapok viszonynak kell lennie, és ha valamiért nem lehet teljesíteni, akkor a legközelebbi találkozáskor mindenképpen figyelni kell a pótlásra.

Segíthetünk Önnek is valamiben?

Keressen fel bennünket bátran! Vegye fel velünk a kapcsolatot!